Een hottub is een geweldige wellness-ervaring. ‘Als je eruit stapt, voel je je weer mens’, zeggen onze klanten. Je zit weer lekker in je vel, je voelt je lekker schoon. En ook van binnen is alle stress en rusteloosheid weggewassen. Maar dat kan natuurlijk alleen als de hottub zelf ook lekker schoon is. Je spabad schoonhouden is geen enorm karwei als je het regelmatig bijhoudt. In deze blogpost lees je hoe je je geliefde wellness-bron sprankelend schoon houdt.

Waarom regelmatig schoonhouden essentieel is

  • Het voorkomt algen, bacteriële groei en watervervuiling: je wilt natuurlijk genieten van kristalhelder water in een veilige, schone bubbelbeleving.
  • Het beschermt je investering: de componenten en kuip van de hottub gaan langer mee
  • Het water blijft zuiver en comfortabel voor de bubbelgasten: wie zou zich nu goed voelen in een bubbelbad dat naar schimmel ruikt of een slijmlaagje heeft?
  • Veilig, gezond en hygiënisch voor jou en je gezin: een spabad schaf je tenslotte aan als een grote investering in je gezondheid en welzijn. Infectiegevaar en vervuiling zijn slecht voor de gezondheid en natuurlijk ook geen fijn idee.

Handige Hottub Gids – Essentiële stappen voor hottub reinigen

Stilstaand water dat niet verzorgd wordt, krijgt onvermijdelijk last van bacteriën, algen en andere vervuiling. Een hottub spa is nu eenmaal een vochtige, warme omgeving. En dat is precies waar bacteriën en algen welig tieren. Vandaar dat het schoonhouden van een hottub belangrijker is dan voor gewone badkamerelementen. Natuurlijk wil je je spa niet delen met vuil, slijm, algen en bacteriën. Dus hoe zorg je dat je bubbelbad altijd een gezonde, veilige, schone omgeving is? In een notendop: 

  1. De kuip en filters goed schoonhouden
  2. De chemicaliën in het water in balans houden
  3. Het water op tijd vervangen

Hoe vaak doe je dit onderhoud? Dat is afhankelijk van hoe vaak je gebruik maakt van het bubbelbad en met hoeveel mensen.

  • Licht gebruik (1-2 keer per week): grondig reinigen en verversen elke 3-4 maanden.
  • Matig gebruik (3-4 keer per week): grondig reinigen en verversen elke 2 maanden.
  • Frequent gebruik (dagelijks of bijna dagelijks): grondig reinigen en verversen elke 4-6 weken.

Laten we stap voor stap even kijken wat je precies moet doen om je hottub in topconditie te houden.

1. Filter reinigen hottub: Effectief reinigen van de hottub filters

1. Schakel de hottub uit.

2. Haal de filter eruit.

3. Filter afspoelen en schoonmaken. Hier zijn ook speciale borsteltjes en middelen voor, zoals de Wellis Crystal Filter Cleaner en de Filterreiniger.

4. Filter goed laten drogen en dan weer inzetten

5. Schakel de hottub weer in en zet de jets een paar minuten aan.

Meer details nodig? Lees de pagina over het reinigen van filters.

Wellis jupiter hot tub lifestyle 2

2. Schoonmaak onderhoud hottub: De kuip van het bubbelbad schoonmaken

Na elk gebruik van de hottub even een schone spons (geen schuurspons) of doek over de binnenkant van de kuip halen, gewoon onder water. Vooral de waterrand. Gebruik geen reinigingsmiddel als de kuip met water gevuld is!


3. Waterbehandeling hottub: de chemicaliën altijd controleren en bijvullen

Het badwater van een hottub moet altijd de juiste ph-waarde en de juiste balans in chemische middelen hebben. Zo krijgen algen en bacteriën geen kans! Wellis heeft speciale teststrips en chemicaliën voor gebruik in de premium hottubs van Wellis. Dan weet je zeker dat het effectief werkt en geen verkleuring oplevert. Lees de handleiding voor de precieze waarden en dosis. Wees voorzichtig en vermijd contact van deze middelen met huid en ogen.

4. Hottub water verversen: Het water op tijd vervangen

Het water in je hottub kun je niet oneindig in de kuip laten. Hoe meer chloor je toevoegt, hoe langzamer het oplost, totdat het chloor niet meer oplost. Dat heet oververzadiging. Het is natuurlijk ook niet goed voor huid, ogen en inademen als er teveel chemicaliën in het bad zitten. Het water kan troebel worden en er kan zelfs gruis op de kuip komen. 

Een andere reden om het water in je hottub te verversen, is dat er elke keer dat je in een hottub zit, wat verontreinigingen in het water achterblijven. Bijvoorbeeld zonnebrandolie, zweet, shampoo, zeepresten, lotion, lichaamsoliën of waspoeder van je badkleding. Om deze vervuiling effectief tegen te gaan, moet de balans van chloor en andere chemicaliën in de hottub precies goed zijn. Een hoge hoeveelheid verontreinigingen kan ervoor zorgen dat deze producten hun werk niet meer kunnen doen.

Laat het water minimaal elke 4 maanden weglopen voor een grote schoonmaakbeurt. Vul het dan weer met vers water en zorg voor een goede balans van de chemicaliën. Dan zul je zeker een veel comfortabeler bad hebben, en je bent er weer gerust op dat je weer verfrissend, hygiënisch, veilig en schoon kunt bubbelen. Gebruik je het bubbelbad dagelijks, of merk je dat het water niet super schoon is? Dan is het goed om het water vaker te vervangen, bijvoorbeeld maandelijks.

Schoonmaak hottub – Hottub water verversen, hoe doe je dat?

Elke dag, elke week, elke maand: het schoonmaaklijstje

Elke dag

Snelle check op:

  1. Watertemperatuur 
  2. Drijvend vuil
  3. Foutmeldingen op het display altijd meteen melden aan de dealer
  4. Zit het deksel/de hoes nog stevig op zijn plaats

Elke week

  1. Chemische balans, gebruik een teststrip of een analyseapparaatje
  2. Vul de chemicaliën bij indien nodig
  3. De waterrand even afvegen met een schone doek

Elke maand

  1. Het filterpatroon grondig schoonmaken
  2. De bubbeljets, het deksel en de stoppen even goed controleren en afvegen
  3. Het water bijvullen indien nodig

Elke 1-2-3 maanden

Het water verversen:

  1. Voeg 250 ml Spa Cleaner toe aan het water 24 uur voordat je het water gaat verversen. Dit dient om de leidingen door te spoelen om zeepresten en olieresten in de pijpen te verwijderen die zich in de loop van de tijd in de leidingen van de hottub kunnen ophopen. Breng het product rechtstreeks aan op de skimmermand van de spa. 
  2. Zorg ervoor dat alle hydrojets en luchtkleppen geopend zijn. Zet vervolgens de pompen maximaal aan gedurende I5 minuten. Herhaal dit drie keer. 
  3. Laat de behandelde hottub 24 uur zo staan ​​voordat je hem leegpompt. 
  4. Na 24 uur of iets langer zet je de elektrische stroom uit. Verwijder de filter en reinig die.
  5. Je kunt nu de kuip legen. Dat gaat het beste met een tuinslang of een pomp. 
  6. Is het bad leeg? Neem alle losse delen uit, zoals de stoppen, de filters en het trapje. Maak alles goed schoon met een schone zachte spons of doek. Met een Spa Toverstok van Wellis is dat zo gebeurd! Gebruik daarbij de speciale biologisch afbreekbare Wellis Crystal Spa Cleaner. Dan weet je zeker dat het effectief schoonmaakt en geen verkleuringen of corrosie oplevert.
  7. Spoelen met schoon water zodat er geen schoonmaakmiddelresten meer in de kuip zitten.
  8. Vul de hottub met schoon water en plaats de gereinigde filter terug.
  9. Voeg chemicaliën toe.
Wellis olympus peaklife hot tub lifestyle9
wellis, olympus, life, hot tub, family, lifestyle

Milieuvriendelijke watertips

Tip 1: Gebruik biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen van Wellis.

Tip 2: Gebruik het te vervangen badwater voor de planten. Doe het badwater eerst in emmers of een opblaasbadje. Na 24-48 uur is het chloor verdampt en kan het water voor de tuin worden gebruikt, vooral als de planten niet gevoelig voor wat zout zijn. 

Maak nooit deze fouten bij het schoonmaken van je hottub

Zeker met een goed schoonmaaklijstje is het bijhouden van een schone, warme hottub een koud kunstje. Toch gaat het regelmatig fout. Voorkom deze vaak gehoorde problemen!

  • Huidirritatie door te veel chemicaliën.
  • Het water stinkt of is troebel door te weinig chemicaliën of te lang wachten met water verversen.
  • Een film op het wateroppervlak omdat de filters niet op tijd schoongemaakt zijn.
  • Verkleuringen of corrosie door ongeschikte schoonmaakmiddelen.

Onderhoud hottub winter

Tijd voor winterbanden? Zorg dat je hottub ook klaar is voor de winter

Staat je hottub buiten of in een niet-verwarmde ruimte? Zorg dan dat je spa voor de eerste vorst winterklaar is. Hoe doe je dat precies? Dat ligt eraan. De meeste hottub eigenaren gebruiken de hottub graag ook ’s winters. Anderen zetten de spa in winterslaap. 

  1.  Winterslaap

Gebruik je de hottub liever niet in de winter? Zet de hottub dan in de winterslaap. Niet beginnen met het bad leeglaten! Volg de bovenstaande stappen tot het leeglaten van de kuip.

Is het bad leeg? Doe een grote schoonmaakbeurt en zet de filters en stoppen er niet terug in; bewaar ze binnenshuis op een schone, droge plek. Dek de hottub goed af en controleer af en toe of de afdekking nog stevig op zijn plek zit. Zorg dat er geen water in de leidingen zit. Als leidingen bevriezen terwijl er water in zit, gaat het water uitzetten en barsten de leidingen, met alle gevolgen van dien.

  1. Gebruik in de winter
  • Als je je hottub graag blijft gebruiken, is het uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat kranen en leidingen niet kunnen bevriezen. Die blijven natuurlijk vol water zitten als je de hottub blijft gebruiken. Isoleren en/of verwarmen dus. Ook de buitenwanden van de spa goed isoleren, daar zitten de hottub-pijpen achter. 
  • Pro tip: Als je een koudebestendige leiding tussen huis en hottub wilt, vraag dan om een PEX-a leiding, dat is een speciale koude- en hittebestendige polyethyleen. Ook bij strenge Nederlandse wintertemperaturen zal die niet gauw barsten. Isoleren is dan nog steeds een goed idee, zodat weer en zon minder slijtage veroorzaken.
  • Controleer het waterniveau, de circulatiepomp, de temperatuur en de chemische balans iets vaker in de winter. Als iets niet goed werkt in het spa-systeem, is het erg belangrijk om meteen alles te controleren en naar optimale conditie te herstellen als het buiten vaak vriest. 
  • Om het water in de hottub energiezuinig op temperatuur te houden is het juiste deksel voor je hottub essentieel. Kijk bij Wellis voor de juiste maat. In de winter wil je zo snel mogelijk het warme water in, dus overweeg meteen een dekselheffer. Dat scheelt veel kou!
  • Pro tip: Nooit antivries in het water doen om pijpen ijsvrij te houden. Om vele redenen is dit niet raadzaam. Het is voor je eigen gezondheid natuurlijk niet goed om in antivriesmiddel te bubbelen, dat is logisch. Bovendien kunnen stoffen in het antivriesmiddel reageren met zuurstof en metaal. De zuren die daardoor ontstaan, versnellen de corrosie van metalen in leidingen en het spa-systeem en kunnen de garantie op je hottub ongeldig maken.

Conclusie

Net als je auto heeft je spabad op tijd een beurtje nodig. Het reinigen en maandelijks onderhoud van je bubbelbad kun je alleszins snel en gemakkelijk zelf doen. Hiervoor heeft Wellis een prima assortiment hottub accessories beschikbaar. Afhankelijk van de gebruiksfrequentie moeten elke paar maanden de leidingen schoongespoeld en het water vervangen. Geen zin, geen tijd? Het is natuurlijk ook mogelijk de dealer te vragen het onderhoud te doen. Neem contact op met Wellis voor tarieven en inplannen!