Vandaag de dag heeft de badkamer een veel grotere betekenis dan alleen een plek om schoon te zijn. Naast functionaliteit wordt er meer nadruk gelegd op comfort en een aangename sfeer die de hele ruimte uitstraalt. Ontspanning en verjonging zijn cruciale aspecten geworden, allemaal binnen een elegant, subtiel en toch uniek kader. In dit artikel lees je hoe je deze doelen kunt bereiken en waar je rekening mee moet houden bij het ontwerpen van badkamers in 2023. Als je je badkamer wilt inrichten volgens de laatste trends, dan is dit artikel perfect voor jou!

Exclusive sanitary products1

Trends voor badkamers in 2023

Hoewel interieurtrends van jaar tot jaar maar weinig veranderen, zit het venijn in de details. Dit jaar zal het verlangen naar natuurlijke materialen blijven groeien. Badkamers lijken steeds meer op wellnessoases en dit idee wordt ook weerspiegeld in de inrichting en de sanitaire objecten. Wastafels, badkuipen en douches blijven natuurlijk, maar bidets krijgen weer meer aandacht en urinoirs komen op verschillende plaatsen steeds vaker voor. Deze trends weerspiegelen de toenemende behoefte aan comfort en hygiëne. Scherpe hoeken worden geleidelijk vervangen door ronde vormen en afgeronde randen, waardoor een gezelliger en meer uitnodigende ruimte ontstaat.

Voorbij de mainstreamoplossingen, bubbelbaden en sauna’s bieden ultieme luxe en comfort. Met deze kenmerken kan elk weekend veranderen in een wellnessretraite en kunnen de stress van het dagelijkse leven worden verlicht onder perfecte omstandigheden.

Behuizingen en kleurenschema

In plaats van een minimalistische stijl ontstaat er een subtieler spel. De afwisseling tussen matte en glanzende oppervlakken van dezelfde basiskleur is een uiterst effectieve manier om een ruimte boeiender te maken. Houten meubels winnen aan belang als tegenwicht voor de koele tegels en vloeren.

Er zijn verschillende redenen voor de diversiteit van tegels en platen wat betreft kleur en stijl. Eén reden is kostenbesparing. Hierdoor verdwijnen grote tegels en in plaats van koude tegels worden steeds vaker kleuren en behang gebruikt voor wandbekleding. Wie voor tegels kiest, kiest meestal kleinere tegels met een meer artisanale uitstraling.

Wat kleuren betreft, is zwart of antracietgrijs het nieuwe wit. In kleinere ruimtes kan dit echter overweldigend zijn, dus bieden lichte, warme aardetinten een alternatief. Bijvoorbeeld zandbeige, okergeel pastel of warme bruintinten.

Kamerplanten worden ook steeds populairder, wat begrijpelijk is. Aan de ene kant passen de groene tinten goed bij houten meubels op warme of donkere oppervlakken, waardoor de kamer een knus gevoel krijgt. Bovendien gedijen veel planten goed in een vochtige badkameromgeving, waarvan er hier genoeg zijn.

Baden

In badkamers kunnen verschillende kleuren en patronen worden gekozen voor de vloer en de muren, maar badkuipen blijven meestal eenvoudig en strak. Vooral vrijstaande modellen zijn erg populair. Deze baden stralen sierlijkheid uit en zijn verkrijgbaar in verschillende maten, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere badkamers. Ze passen goed bij de ontspannen spa-sfeer en kunnen gemakkelijk het middelpunt van de kamer worden.

De eenvoudige elegantie van badkuipen betekent echter niet dat creatieve ideeën volledig zijn uitgesloten. De Calabria zwarte kuip biedt een sterk contrast met een wit interieur of zwarte buitenelementen. In een lichte kamer steekt hij af tegen de meubels, terwijl hij in een kamer met donkere tinten naadloos opgaat in de omgeving. De matte versie van de kuip maakt het ook mogelijk om te spelen met de eerder genoemde lichte, matte oppervlakken.

De Kuip Carib zwart mat is qua kleur vergelijkbaar met de vorige, maar biedt een compleet contrast. Deze gegoten marmeren badkuip is zowel van binnen als van buiten matzwart, waardoor het een must-have is voor moderne of loft-stijl interieurs.

Natuurlijk zijn er ook veel witte badkuipen die naadloos in elke badkamer passen. Hier ligt de nadruk meer op de keuze van de vormen. Bijvoorbeeld de Flavia is perfect rechthoekig, terwijl de Accord Wit Mat is luchtig en ovaal, met een gebogen rand. Gloria daarentegen valt op door haar unieke ronde vorm.

luxury bathrooms1

Voor wie op zoek is naar ultieme ontspanning bieden we ook een selectie van hydromassagebaden in verschillende maten en vormen. Met deze baden breng je niet alleen de spa-sfeer maar ook de wellness-ervaring naar je huis.

Bij een vrijstaand bad hoort natuurlijk ook een vrijstaande kraan. Naast de klassieke zilveren kleur is er ook de mogelijkheid om te spelen met de kraan. De Aurum, met zijn gouden oppervlak is een waar juweeltje voor de ruimte. De matzwarte Mamba vult een zwart bad uitstekend aan, terwijl witte badkameraccessoires voor een smaakvol contrast zorgen.

Het kiezen van een badkuip lijkt op het eerste gezicht misschien eenvoudig: eenvoudige kleuren en tal van designmogelijkheden om de sfeer van de kamer te benadrukken en de eigen persoonlijkheid uit te drukken.

Douche

Inloopdouches zijn een andere duidelijke trend in badkamerontwerp. Deze douches, ontworpen om gelijk met de vloer te zijn, stralen extreme elegantie en netheid uit en bieden tegelijkertijd de flexibiliteit om niet opgesloten te zitten in een badkuip. Ze zijn echter niet altijd mogelijk in kleinere badkamers.

Voor dergelijke gevallen, douchebakken of complete douchecabines zijn geschikt, inclusief gebogen of rechthoekige opties die in een hoek kunnen worden geplaatst. De keuze is groot, zodat er voor elke smaak en ruimte een passende oplossing is.

Ongeacht of je kiest voor een inloopdouche of een douchebak, is het de moeite waard om na te denken over het douchepaneel. Naast de gebruikelijke zilver- en inoxkleuren zijn er gedurfde variaties zoals de matzwart Mariner douchepaneel of het bronskleurige Mona douchepaneel. Deze afwijking van het gewone is de perfecte manier om de minimalistische stijl van een eenvoudige badkamer te doorbreken en een luxueus tintje toe te voegen.

Baden of douchen?

Het eeuwige dilemma is kiezen tussen een bad en een douche. De huidige trends bieden zowel innovatieve vrijstaande baden als moderne inloopdouches, die trendy en elegant zijn. Vroeger was de keuze afhankelijk van de grootte van de badkamer: een douche voor kleine ruimtes en een bad voor grotere ruimtes. Tegenwoordig is het echter niet meer zo eenvoudig. Douches kunnen ruim en groot zijn, terwijl badkuipen delicaat en compact kunnen lijken door dunnere materialen.

Uiteindelijk is het een persoonlijke beslissing, afhankelijk van individuele voorkeuren. Met verschillende hybride oplossingen kunnen we ons comfort nog verder verhogen. Als er genoeg ruimte is, is het installeren van een inloopdouche naast een vrijstaand bad een geweldig idee. Op die manier kun je snel een douche nemen en toch genieten van een ontspannend bad. Een andere optie is om een douchescherm te kopen voor een aan de muur bevestigd bad. Zo kun je douchen zonder ongemakken en toch genieten van een ontspannend bad.

Kranen voor een luxe ervaring

Bij het ontwerpen van badkamers kan het een uitdaging zijn om een balans te vinden tussen minimalisme en maximalisme. Eén manier om dit delicate evenwicht te bewaren is door de perfecte wastafel te combineren met de juiste kraan.

Wastafels zijn, net als badkuipen, trendy, vooral vrijstaande oplossingen met een aanrecht. De kleuren en vormen blijven eenvoudig en helder, maar het zijn juist deze kenmerken die het mogelijk maken om opvallende kranen te integreren. Dit kan de sfeer in de kamer verhogen, de monotonie van minimalisme doorbreken en iemands individualiteit benadrukken.

Er zijn spoelbakken met een zwarte buitenkant en een witte binnenkant of omgekeerd, maar ook volledig witte of zwarte varianten. De vormen variëren van vierkant tot rond, met de Iris porseleinen gootsteen valt op door zijn unieke driehoekige vorm en afgeronde hoeken.

Elegante kranen in zwart, goud of koper geven een luxueus gevoel en vermijden rommel. Ze bieden ook de mogelijkheid om te spelen met moderne, scherpe oppervlakteovergangen en zachte, afgeronde randen.

Voor een klassiek-luxueuze sfeer zijn de moderne, platte, goudkleurige kranen van de Aurum collectie zijn geschikt in combinatie met een witte wastafel. De gouden kleur past echter ook goed bij zwart. Als je een mysterieuze, onopvallende en toch elegante ruimte wilt creëren, is deze combinatie een uitstekende keuze.

De Mamba collectie biedt een gelijkaardige stijl met een volledig matte afwerking. In combinatie met een matte wastafel verdwijnen deze kranen elegant naar de achtergrond, zodat tegels, muurpatronen of meubels de badkamer kunnen domineren. Voor wie dit gedeelte van de kamer extra wil benadrukken, is er de Umbra collectie kan worden gekozen, waarbij de kraan zwart en brons combineert.

first class bathrooms1

Planning is de moeite waard

Hoewel trends langzaam veranderen, worden sommige oplossingen steeds impopulairder. Wat iemand vandaag mooi vindt, kan later problematisch zijn bij de verkoop van het huis. Mode volgt vaak onze smaak en geeft er tegelijkertijd vorm aan.

Witte badkamers met tegels van vloer tot plafond behoren tot het verleden. Hoewel ze werden geboren uit de behoefte aan eenvoud en rechtlijnigheid, zien ze er nu te steriel en saai uit. Bovendien is elk vuiltje meteen zichtbaar, waardoor schoonmaken lastig wordt.

De uitersten minimalisme en maximalisme vervagen ook geleidelijk. Minimalisme, geboren uit eenvoud, oogt vaak te uniform en laat weinig ruimte voor individueel design. Daarvoor in de plaats is het maximalisme gekomen, dat vaak te rommelig en overweldigend kan aanvoelen. De uitdaging ligt in het creëren van een perfecte overgang tussen beide stijlen. Dit kan bijvoorbeeld door matte en glanzende oppervlakken te combineren of te kiezen voor een verschillend gekleurde kraan of douchewand. Het gebruik van 2 of 3 terugkerende kleurtonen in plaats van een overheersende kleur kan ook de sfeer in de badkamer veranderen.

Houtlook bekledingen waren de afgelopen jaren erg populair. Ze combineren de gewenste waterbestendigheid in natte ruimtes met de aangename uitstraling van hout. Momenteel zijn ze echter minder in de trend, vooral voor vloeren en muren.

Echte luxe in de badkamer vereist zorgvuldige planning: Een doordachte selectie van meubels, wastafels, kasten en accessoires op basis van een concept is essentieel. De integratie van eersteklas en luxueuze producten in je badkamerontwerp is van het grootste belang, en dit is waar Wellis om de hoek komt kijken als betrouwbare bestemming. Wellis biedt een breed scala aan hoogwaardige materialen en producten, die ervoor zorgen dat je badkamer een ongeëvenaard gevoel van luxe en verfijning uitstraalt.